Αν αναρωτιέστε τι είναι το Messy play ή αλλιώς το παιχνίδι που λερώνει δεν είστε οι μόνοι. Μπορεί να έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια αυτόν τον όρο πολλές φορές από γονείς.
Σίγουρα έχετε δει άρθρα στο διαδίκτυο με το messy play, προτάσεις στο Pinterest ή αναρτήσεις στο Instragram και το Facebook. Μπορεί κάπου να το δείτε και ως «αισθητηριακό παιχνίδι» και αναφέρεται στο παιχνίδι που τα παιδιά χρησιμοποιούν και τις πέντε τους αισθήσεις.
Τι είναι το messy play;
Το messy play (ακατάστατο παιχνίδι) είναι βασικά αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του – επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργήσουν ένα χάος, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους με λογικό, δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο. Σίγουρα κάποιοι γονείς θα σκεφτούν το ποιος θα μαζέψει το χάος και την ακαταστασία όμως, πιστέψτε μας αξίζει τον κόπο.
Το ακατάστατο παιχνίδι ή το αισθητηριακό παιχνίδι, είναι ο όρος που χαρακτηρίζει κάθε δραστηριότητα που επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν πράγματα με τα χέρια τους, δημιουργώντας στην κυριολεξία ένα χάος. Συχνά περιλαμβάνει παιχνίδια με μπογιά, άμμο, λάσπη, νερό, χώμα και παροτρύνει τα παιδιά να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και τα συναισθήματά τους.
Η ιδέα είναι να χρησιμοποιούν διαφορετικά υλικά για να εξερευνήσουν διάφορες υφές, να συνηθίσουν σε διαφορετικές αισθήσεις χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα δάχτυλά τους ή ακόμα και τα δάχτυλα των ποδιών τους. Μερικά παιδιά είναι ευαίσθητα και φοβούνται το καθετί καινούριο. Το messy play είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν νέες εμπειρίες χωρίς να πιεστούν.
Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο messy play (ακατάστατο παιχνίδι) και το sensory play (αισθητηριακό παιχνίδι)
Το messy play (ακατάστατο παιχνίδι) και το sensory play (αισθητηριακό παιχνίδι) είναι δύο όροι που σημαίνουν ακριβώς το ίδιο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά. Και οι δύο αναφέρονται στο γεγονός ότι τα παιδιά μπορούν ελεύθερα και χωρίς όρια να δημιουργήσουν ακαταστασία χρησιμοποιόντας το σώμα τους και τις πέντε αισθήσεις τους.
Ποια είναι τα οφέλη του messy play;
Το ακατάστατο παιχνίδι ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, ενθαρρύνει τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, εξασκεί τη συγκέντρωση και προάγει τη σωματική ανάπτυξη.
Messy play: Ποιες δεξιότητες μπορεί να διδάξει στα παιδιά;
- Λεπτή κινητική δεξιότητα
- Γλωσσική δεξιότητα
- Γνωστική δεξιότητα
- Κοινωνική και συναισθηματική δεξιότητα
Τι υλικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το messy play;
Δεν χρειάζεστε έναν τόνο ειδικών παιχνιδιών για είναι επιτυχημένο το messy play. Πιθανότατα έχετε πολλά πράγματα στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να εφαρμόσετε το messy play κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων των παιδιών όπως για παράδειγμα την ώρα του παιχνιδιού, του φαγητού, του μπάνιου, της μαγειρικής, της ζωγραφικής ή κατά τη διάρκεια της κηπουρικής (για όσους έχουν γλάστρες στο μπαλκόνι ή μεγάλο κήπο με λαχανικά και λουλούδια.
Messy play δραστηριότητες για παιδιά
Αν ψάχνετε για μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες ορίστε μερικές απίθανες ιδέες για να αρχίσετε.
- Βάψτε ρύζι και βάλτε το σε ένα μεγάλο δίσκο.
- Παγώστε παγάκια και λιώστε τα σε ένα μεγάλο ταψί χρησιμοποιώντας ακουαρέλες και νερομπογιές.
- Καλύψτε μια μεγάλη επιφάνεια τοίχου και πατώματος με χαρτί και αφήστε το μικρό σας να βάψει τα πάντα (ακόμη και τα ρούχα του) με τα χέρια και τα πόδια του.
- Δώστε μαρκαδόρους που φεύγουν εύκολα από το πρόσωπο και το δέρμα. Αφήστε τα να ζωγραφίσουν το δικό σας πρόσωπο.
- Θάψτε μέσα σε γλάστρες ή τον κήπο παιχνίδια και ζητήστε τους να σκάψουν για να τα βρουν.
- Φτιάξτε ζύμες στην κουζίνα.
- Φτιάjτε κινούμενη άμμο στο σπίτι σας.
- Φτιάξτε διάφορα slime
Τώρα που ξέρετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το messy play, είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη περιπέτειά σας. Απλώς θυμηθείτε να διατηρήσετε την ηρεμία σας και να απολαύσετε κι εσείς αυτή την εμπειρία. Να θυμάστε ότι όλα μπορούν να καθαριστούν. Οι βρωμιές είναι αναπόφευκτες όταν έχετε παιδιά, αλλά τα οφέλη του ακατάστατου παιχνιδιού είναι πολλά και αξίζει τον κόπο να λερωθεί το πάτωμα ή το ντουλάπι. Πιστέψτε μας.
με πληροφορίες από το amotherthing.com, mothersblog