Πε. Δεκ 19th, 2024

Ώρα να φτιάξουμε σπιτικές χριστουγεννιάτικες δίπλες

Συστατικά

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

5 αυγά, μεσαία

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

1-2 κ.σ. νερό, προαιρετικά

400 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

800 γρ. νερό

2 στικ κανέλα

χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι

50 γρ. μέλι

Για το σερβίρισμα

μέλι

καρύδια, σπασμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις δίπλες

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Το μείγμα δε θα δέσει καλά οπότε το αφαιρούμε και συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας.

Μόλις σχηματίσουμε τη ζύμη με τα χέρια μας τη μεταφέρουμε ξανά στο μίξερ και χτυπάμε για ακόμα 1-2 λεπτά. Αν είναι πολύ σφιχτή, τότε προαιρετικά βάζουμε το νερό.

Κόβουμε σε 5 ίσα κομμάτια, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και βάζουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη.

Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό να πάρουν χρώμα.

Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τις κανέλες, τον χυμό λεμονιού και το μέλι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις δίπλες για 5 δευτερόλεπτα.

Αφαιρούμε και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

ΠΗΓΗ akispetretzikis