Πε. Δεκ 19th, 2024

Μια πρωτότυπη συνταγή και νόστιμη

Για τη βάση

400 γρ. πατάτες

300 γρ. μελιτζάνες

300 γρ. κολοκυθάκια

3-6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 1/2 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

150 γρ. mix τυριών, τριμμένο

αλάτι

πιπέρι

Για τον κιμά

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

½ κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κ.γ. κοφτό ρίγανη, αποξηραμένη

1 στικ κανέλας

50 γρ. mix τυριών, τριμμένο

2 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

30 γρ. βούτυρο

30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

400 γρ. γάλα πλήρες

¼ κ.γ. ολόκληρο μοσχοκάρυδο, τριμμένο

30 γρ. mix τυριών, τριμμένο

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τον κιμά

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, και σοτάρουμε για ακόμα 3-4 λεπτά.

Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη, και συνεχίζουμε για ακόμα 1 λεπτό.

Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τη ρίγανη και το στικ κανέλας, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία και να δέσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και προσθέτουμε το mix τυριών και τον μαϊντανό.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά στην άκρη να κρυώσει. 

Για το ρολό 

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220°C στον αέρα.

Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας το ταψί με τα λαχανικά με τη μικρή πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας.

Ρίχνουμε τον κιμά πάνω στα λαχανικά και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας ξεκινώντας από την πλευρά που έχουμε μπροστά μας.

Τοποθετούμε το ρολό στη μέση του ταψιού και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο mix τυριών.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεροποιηθεί.

Για την μπεσαμέλ 

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει μια βράση και να σφίξει το μείγμα.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το mix τυριών και ανακατεύουμε. 

Για το σερβίρισμα

Μεταφέρουμε το ρολό σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε φέτες.

Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε με μαϊντανό. 

ΠΗΓΗ akispetretzikis