Πε. Δεκ 19th, 2024

Συστατικά

Για το ρολό

1 κρεμμύδι

1 πράσο

1 καρότο

1 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. ρίγανη

60 γρ. ψωμί, τριμμένο

1 κιλό κιμά γαλοπούλας

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

150; γρ. γραβιέρα, τριμμένη

1 αυγό

Για τη σάλτσα

1 κιλό ντομάτες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ρίγανη

αλάτι

πιπέρι

κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας

200 γρ. νερό

1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη

Για το σερβίρισμα

πατάτες τηγανητές

φέτα

ρίγανη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το ρολό

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Σε έναν πολυκόφτη βάζουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε ελάχιστα. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε.

Στο ίδιο μιξεράκι βάζουμε το πράσο και χτυπάμε ελάχιστα να γίνει μικρά κομμάτια. Μεταφέρουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το καρότο και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά για να καραμελώσουν και να χάσουν την υγρασία τους.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τη ρίγανη, το ψωμί και ανακατεύουμε καλά. Αφαιρούμε και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει.

Βάζουμε τον κιμά μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη γραβιέρα,  όλο το μείγμα λαχανικών από το τηγάνι, το αβγό  και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και δίνουμε το σχήμα του ρολού. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί 25×35 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ, το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε στο ταψί με το ρολό και ψήνουμε 1 ώρα και 15 λεπτά. 

Σερβίρουμε με τις πατάτες, φέτα και ρίγανη.

ΠΗΓΗ akispetretzikis