Πε. Δεκ 19th, 2024

Μία συνταγή που έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας με την 25η Μαρτίου

Υλικά

Για το μπακαλιάρος πλακί

  • 6 φέτ. μπακαλιάρο φιλέτο
  • 4 πατάτες μέτριες
  • 2 – 3 σκελ. σκόρδο σε φέτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε καρέ ή σε φέτες)
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες (κομμένες σε καρέ ή φέτες)
  • 1 μικρό ματσ. μαϊντανό (χοντροκομμένο)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι σε κάθε κομμάτι ψαριού και τα διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Για τα λαχανικά

Διαλέγουμε ώριμες και σφιχτές ντομάτες. Τις κόβουμε σε καρέ.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στη μέση.

Έπειτα κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πατάτες.

Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.

Στο ταψί

Βάζουμε τις ντομάτες τις πατάτες τα κρεμμύδια το σκόρδο και τον μαϊντανό.

Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Κρατάμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο για τέλος.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε την σάλτσα στους 200 ºC στον αέρα για περίπου 20’ – 25´ μέχρι να πέσει ο όγκος τους.

Τότε βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον μπακαλιάρο.

Τον βάζουμε μέσα στο ταψί πιέζοντας τον να μπει μέσα στην σάλτσα.

Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 12-13’ μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

ΠΗΓΗ argiro