Νοστιμη και καλοκαιρινή συνταγή
Συστατικά
Για τα κολοκυθάκια
3 κολοκυθάκια, μεγάλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
Για τον κιμά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
½ κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
1 στικ κανέλας
1 φύλλο δάφνης
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
300 γρ. χυμό ντομάτας
100 γρ. κόκκινο κρασί
300 γρ. νερό
⅓ ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
70 γρ. βούτυρο
70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. γάλα πλήρες
1 σκ. μοσχοκάρυδο
2 κρόκους, από μεσαία αυγά
50 γρ. mix τυριών, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
100 γρ. mix τυριών, τριμμένο
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα κολοκυθάκια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος και χαράσσουμε διαγώνιες γραμμές στην εσωτερική πλευρά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια με τη φλούδα προς τα κάτω.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το θυμάρι, και γυρνάμε τα κολοκυθάκια με τη φλούδα προς τα πάνω.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
Για τον κιμά
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στη μισή πλευρά του τηγανιού.
Προσθέτουμε τον κιμά σε κομμάτια στην άλλη μισή πλευρά του τηγανιού.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα και το φύλλο δάφνης, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς από τη μια πλευρά.
Γυρνάμε τα κομμάτια του κιμά με μια τσιμπίδα και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα ο κιμάς και από την άλλη πλευρά.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σπάμε τον κιμά με την τσιμπίδα.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, το κρασί και το νερό, και ανακατεύουμε.
Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και αφαιρούμε το στικ κανέλας και το φύλλο δάφνης.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Για την μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί με το βούτυρο και να δημιουργηθεί μια πάστα.
Ρίχνουμε το γάλα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα και περιμένοντας να απορροφηθεί η πρώτη δόση για να ρίξουμε την επόμενη.
Τρίβουμε σε έναν τρίφτη χειρός το μοσχοκάρυδο πάνω από την κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε.
Μόλις δέσει η μπεσαμέλ και αρχίσει να παίρνει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τους κρόκους και το mix τυριών, και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με το σύρμα.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στο γκριλ.
Πιέζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια ώστε να δημιουργηθεί ένα βαθούλωμα και να χωρέσει η γέμιση.
Μοιράζουμε στα κολοκυθάκια τον κιμά και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι.
Μοιράζουμε την μπεσαμέλ και την απλώνουμε με το κουτάλι.
Πασπαλίζουμε με το mix τυριών.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε με μαϊντανό.
ΠΗΓΗ akispetretzikis