Τρ. Μαρ 11th, 2025

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αντιβιώσεις είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση λοιμώξεων, όμως η υπερβολική χρήση τους έχει προκαλέσει σοβαρή αντοχή των μικροβίων. Η επιστήμη ψάχνει συνεχώς για εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούν να χαρίσουν την ίδια ή και καλύτερη προστασία χωρίς να ενισχύουν αυτή την αντίσταση. Και ενώ πολλές φορές στρεφόμαστε σε νέα φάρμακα, υπάρχει μια φυσική λύση που ίσως να έχει ξεχαστεί λίγο με τον καιρό, το μέλι.

Το μέλι, εκτός από φυσικό γλυκαντικό, μπορεί να αποδειχτεί πιο ισχυρό και από πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι έρευνες που αποκαλύπτουν τον πραγματικό του ρόλο στην ιατρική. Αντί να καταφεύγουμε αμέσως σε αντιβιοτικά, ίσως είναι ώρα να μάθουμε ξανά τα θαυμαστά οφέλη του μελιού για την υγεία μας.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, μετά από ανασκόπηση πάνω από 250 άρθρων που χρονολογούνται από το 1937, αναδεικνύουν το μέλι ως ένα ισχυρό φυσικό εργαλείο για την επούλωση τραυμάτων. Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmaceutics, αποδεικνύει πως το μέλι είναι μια εξαιρετική φυσική αντιβίωση, ικανή να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά φάρμακα, ειδικότερα σήμερα η αντοχή των μικροβίων είναι όλο και μεγαλύτερη.

Η δύναμη του μελιού στην επούλωση τραυμάτων

Η ιδιότητα του μελιού να καταπολεμά τα μικρόβια προέρχεται από τη μοναδική του σύσταση. Με την παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου, φαινολών και άλλων ενεργών ενώσεων όπως η μεθυλογλυξάλη (ειδικά στο μέλι Manuka), το μέλι δημιουργεί ένα προστατευτικό και αντιβακτηριδιακό στρώμα πάνω στο τραύμα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά την αναγέννηση των ιστών. Η χαμηλή διαθεσιμότητα νερού και η οξύτητά του εμποδίζουν τα μικρόβια να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Ο Joel Yupanqui Mieles, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, επισημαίνει ότι “το μέλι έχει εκπληκτικές αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση τραυμάτων από την αρχαιότητα”. Ακόμα, αναφέρεται στη μεγάλη ιστορική χρήση του μελιού, από τους Αιγύπτιους μέχρι τη Βίβλο και το Κοράνι, τονίζοντας πόσο σημαντική ήταν η χρήση του για την υγεία και την ιατρική ακόμα και σε παλαιότερες εποχές.

Ανθεκτικά βακτήρια και το μέλι ως λύση

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα παραδοσιακά αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους λόγω της συνεχώς αυξανόμενης αντοχής των βακτηρίων. Για παράδειγμα, το Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), ένα από τα πιο επικίνδυνα ανθεκτικά βακτήρια, μπορεί να “ευαισθητοποιηθεί” στα αντιβιοτικά όταν αυτά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μέλι. Στην έρευνα που αναφέρεται, η συνεργασία του μελιού με το αντιβιοτικό οξακιλλίνη δείχνει πως αυτή η “συμμαχία” μπορεί να ενισχύσει την επίδραση των φαρμάκων κατά του MRSA.

Αν και το μέλι έχει αποδείξει την αξία του, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ακριβή μηχανισμό που κρύβεται πίσω από τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Όπως τονίζει ο Yupanqui Mieles, “γνώση του τύπου και της σύνθεσης του μελιού που χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς τύπους τραυμάτων θα βελτιώσει την ποιότητα της έρευνας και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εκμεταλλευτούν πλήρως τους μηχανισμούς που έχει το μέλι”.

ΠΗΓΗ shape