Πε. Δεκ 19th, 2024

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ, στην Αυστραλία, απέδειξαν ότι ένα βακτήριο μπορεί να «ταξιδέψει» μέσω του οσφρητικού νεύρου της μύτης και να φτάσει στον εγκέφαλο, όπου δημιουργεί δείκτες οι οποίοι αποτελούν χαρακτηριστική ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη που έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι τα βακτήρια Chlamydia pneumoniae χρησιμοποίησαν το νεύρο που εκτείνεται μεταξύ της ρινικής κοιλότητας και του εγκεφάλου ως μονοπάτι για να εισβάλλουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου στη συνέχεια αντέδρασαν με την εναπόθεση βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε ότι το βακτήριο Chlamydia pneumoniae μπορεί να ανέβει απευθείας από τη μύτη στον εγκέφαλο, όπου μπορεί να προκαλέσει παθολογίες που μοιάζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», είπε ο καθηγητής James St John, υπεύθυνος του Κέντρου Νευροβιολογίας και Έρευνας Βλαστοκυττάρων Clem Jones και συν-συγγραφέας της πρώτης παγκοσμίως σχετικής μελέτης.

«Είδαμε αυτό να συμβαίνει σε ένα μοντέλο ποντικιού και τα στοιχεία είναι δυνητικά τρομακτικά και για τους ανθρώπους» πρόσθεσε.

Το οσφρητικό νεύρο στη μύτη εκτίθεται απευθείας στον αέρα και αποτελεί μια σύντομη διαδρομή προς τον εγκέφαλο, η οποία παρακάμπτει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Είναι δηλαδή μια εύκολη διαδρομή προς τον εγκέφαλο για τους ιούς και τα βακτήρια.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη την επόμενη φάση της έρευνας που στοχεύει να αποδείξει ότι το ίδιο μονοπάτι υπάρχει και στους ανθρώπους.

«Πρέπει να κάνουμε αυτή τη μελέτη σε ανθρώπους και να επιβεβαιώσουμε εάν το ίδιο μονοπάτι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Είναι μια έρευνα που έχει προταθεί από πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα ίδια βακτήρια υπάρχουν και στους ανθρώπους, αλλά δεν έχουμε βρει πώς φτάνουν εκεί» προσθέτει.

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα για να φροντίσετε το βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας, τα οποία ο καθηγητής προτείνει στους ανθρώπους να ακολουθήσουν εάν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Το να σκαλίζει κανείς τη μύτη του ή να βγάζει τις τρίχες δεν είναι καλή ιδέα», είπε.

«Δεν πρέπει να βλάπτουμε το εσωτερικό της μύτης, κάτι που συμβαίνει όταν τη σκαλίζουμε και αφαιρούμε τις τρίχες της. Εάν καταστρέφετε την επένδυση της μύτης, αυξάνετε τον αριθμό των βακτηρίων που μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλό σας».

Τα τεστ όσφρησης μπορούν να λειτουργήσουν ως ανιχνευτές για το Αλτσχάιμερ και την άνοια, λέει ο καθηγητής St John, καθώς η απώλεια της όσφρησης είναι ένας πρώιμος δείκτης της νόσου.

Προτείνει τη διεξαγωγή του τεστ όσφρησης όταν κάποιος γίνεται 60 ετών.

«Μόλις συμπληρώσετε τα 65 σας χρόνια, ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται αμέσως, εξετάζουμε όμως και άλλες αιτίες, καθώς δεν είναι μόνο η ηλικία, αλλά και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πιστεύουμε ότι σε αυτούς ανήκουν και οι ιοί και τα βακτήρια».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

ΠΗΓΗ onmed