Το να είναι κανείς μόνος και δυστυχισμένος είναι χειρότερο για την υγεία του από το να καπνίζει, σύμφωνα με τα εντυπωσιακά ευρήματα νέας μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αρνητικά συναισθήματα επιταχύνουν τα βιολογικά ρολόγια των ανθρώπων περισσότερο από το κάπνισμα.
Το να νιώθει κάποιος μόνος, δυστυχισμένος και απελπισμένος βρέθηκε ότι του προσθέτει στην ηλικία έως και ένα χρόνο και οχτώ μήνες, δηλαδή πέντε μήνες περισσότερο από το κάπνισμα.
Η βλάβη στο βιολογικό ρολόι αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες, δείχνουν οι έρευνες.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από το να νιώθει κάποιος δυστυχισμένος, προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και τα ζωτικά όργανα.
Το ένα τρίτο των Αμερικανών αισθάνονται «σοβαρά» μόνοι, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2021, ενώ περίπου 8% υποφέρουν κάθε χρόνο από μείζονα κατάθλιψη.
Η Laurie Theeke, αναπληρώτρια διδάκτωρ νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο George Washington, τονίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη» ότι η μοναξιά οδήγησε σε ταχύτερη γήρανση από το κάπνισμα.
«Μελετώ το αντικείμενο από το 2002 και υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι η μοναξιά οδηγεί σε μικρότερη διάρκεια ζωής, υψηλότερη θνησιμότητα και περισσότερες συννοσηρότητες – οπότε αυτό δεν με εκπλήσσει καθόλου».
Οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και άγχους και είναι λιγότερο δραστήριοι, παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδείνωση της υγείας.
Κάθε άνθρωπος έχει μια χρονολογική ηλικία που μετριέται με τα χρόνια, αλλά και μια βιολογική ηλικία, η οποία υπολογίζεται με βάση τη φθορά του σώματος και παράγοντες όπως το αίμα, η κατάσταση των νεφρών και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, και την Deep Longevity, μια εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ, μελέτησαν δεδομένα για 12.000 Κινέζους.
Οι συμμετέχοντες ήταν μεσήλικες και ηλικιωμένοι, ενώ το 1/3 από αυτούς έπασχαν από πνευμονική νόσο, καρκίνο ή είχαν περάσει εγκεφαλικό.
Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος, έρευνες και ιατρικά δεδομένα, οι ειδικοί δημιούργησαν ένα μοντέλο γήρανσης για να προβλέψουν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων.
Στη συνέχεια, έγινε αντιστοίχιση με βάση τη χρονολογική ηλικία και το φύλο τους και συγκρίθηκαν τα ευρήματα για να βρεθεί ποιοι γερνούσαν πιο γρήγορα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αίσθημα μοναξιάς ή δυστυχίας ήταν ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας ταχύτερης βιολογικής φθοράς.
Ακολούθησε το κάπνισμα, το οποίο πρόσθεσε ένα χρόνο και τρεις μήνες στην ηλικία κάποιου.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνδρες ήταν κατά 5 μήνες πιο γερασμένοι.
Η ζωή σε αγροτική περιοχή πρόσθετε επίσης τέσσερις μήνες στην ηλικία, κάτι που οι επιστήμονες αποδίδουν στις πιο σκληρές συνθήκες εργασίας, όπως τη δουλειά σε εργοστάσιο, και στην έλλειψη νοσοκομείων και χειρουργείων.
Το να μην έχει παντρευτεί κάποιος -που έχει συνδεθεί εδώ και χρόνια με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου- διαπιστώθηκε ότι προσθέτει στην ηλικία του σχεδόν τέσσερις μήνες.
Ο συντάκτης της μελέτης Manuel Faria, ερευνητής στο Stanford, είπε: «Οι ψυχικοί και ψυχολογικοί παράγοντες είναι μερικοί από τους πιο ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες για την πορεία της υγείας και της ποιότητας ζωής, έχουν όμως υποτιμηθεί στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη».
Η μελέτη αφορούσε μόνο ενήλικες και ηλικιωμένους και δεν είναι σαφές αν οι επιπτώσεις είναι ίδιες και σε νεότερους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες δεν ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσα τσιγάρα κάπνιζαν την ημέρα.
Προηγούμενη έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (NIH) έχει επίσης συνδέσει τη μοναξιά και την απομόνωση με τη γήρανση, υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμεί με περίπου 15 τσιγάρα την ημέρα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Aging-US.
ΠΗΓΗ onmed