Τε. Δεκ 18th, 2024

Μια νέα όμως μελέτη από το Πανεπιστήμιο Flinders και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, ρίχνει περισσότερο φως στο κομμάτι της διατροφής, καθώς επικεντρώνεται στις τροφές που μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και σε αυτές που μπορούν να πυροδοτήσουν τη νόσο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως, επηρεάζοντας τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, με όλο και περισσότερα νέα περιστατικά να εντοπίζονται ακόμη και στους κάτω των 50 ετών. Στους παράγοντες κινδύνου, εκτός από τη γενετική προδιάθεση, περιλαμβάνονται η κακή διατροφή- με υψηλή κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών-, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα. 

Οι ερευνητές εντόπισαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ κακής διατροφής και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών και λαχανικών, παράλληλα με τον περιορισμό της ζάχαρης και του αλκοόλ, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου.

Αντίθετα, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες — που χαρακτηρίζονται από υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, fast food, επεξεργασμένων δημητριακών, αλκοόλ και ζαχαρούχων ροφημάτων — συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους του γαστρεντερικού.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Zegeye Abebe Abitew ανέφερε στο Medical News Today ότι “μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, σκούρα πράσινα λαχανικά και άλλα λαχανικά, συνδυασμένη με χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης και αλκοόλ, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου”. Ο Abitew εξήγησε ότι “τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία”.

Η επίδραση της διατροφής

Ο κύριος συγγραφέας Yohannes Melaku τόνισε ότι “αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου”. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, στη στήριξη της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου, η οποία συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες, ώστε να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και πρόληψη του καρκίνου.

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη γαστρεντερικών καρκίνων

Οι γαστρεντερικοί καρκίνοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν καρκίνους του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, των εντέρων, του παχέος εντέρου και του ορθού, αποτελούν πλέον πάνω από το 25% των περιπτώσεων καρκίνου και πάνω από το 33% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Τα ευρήματα συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), που συνιστούν διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και όσπρια, με περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και επεξεργασμένων τροφών.

Πηγή: TheTOC.gr