Πε. Δεκ 19th, 2024

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικές.3SHARES

Μπορεί επίσης να υπάρχουν μη ειδικά συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους ή πίεσης και αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου και συνήθως η ασθενής προσέρχεται στο γιατρό λόγω διόγκωσης της κοιλίας.

Αναπόφευκτα λοιπόν η αρχική διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται σε προχωρημένο στάδιο.

Οι κακοήθεις όγκοι των ωοθηκών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Επιθηλιακοί, οι οποίοι αποτελούν περισσότερο από το 90% των κακοηθειών που προέρχονται από την ωοθήκη.
  • Καρκίνος εκ εμβρυικών κυττάρων με συχνότητα περίπου 5% και θεωρούνται όγκοι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
  • Καρκίνος από κύτταρα του στρώματος, που αποτελούν το 4% του συνόλου. Το μεγαλύτερο μέρος των όγκων αυτών χαρακτηρίζεται από χαμηλή κακοήθεια και πέραν της κοινής συμπτωματολογίας συνοδεύονται από την παραγωγή ορμονών.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, πολλές γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από έναν επαναστατικό συνδυασμό φαρμάκων ο οποίος αποδείχθηκε ότι συρρίκνωσε σημαντικά τους όγκους σχεδόν στο 50% των ασθενών.

Η νέα θεραπεία μπλοκάρει την ανάπτυξη του όγκου, βοηθώντας τις γυναίκες να ζήσουν περισσότερα χρόνια. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα «συναρπαστικά» αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές, έδειξαν ότι ο συνδυασμός είναι «πολύ πιο αποτελεσματικός» από οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη θεραπεία.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στην περίπτωση μιας ασθενούς που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του φαρμάκου. Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τη γυναίκα πως δεν μπορούσαν να κάνουν πλέον τίποτα αφού δεν ανταποκρινόταν ούτε στη χημειοθεραπεία ούτε στην ορμονοθεραπεία. Ωστόσο η πρωτοποριακή θεραπεία την βοήθησε να νικήσει την ασθένεια. Οι όγκοι της έχουν εξαλειφθεί, ενώ τα τελευταία αποτελέσματα της σάρωσης δεν δείχνουν κανένα στοιχείο της νόσου.

Η δοκιμή φάσης 2, με επικεφαλής το Royal Marsden NHS Foundation Trust και το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, δοκίμασε το φάρμακο avutometinib μόνο του και σε συνδυασμό με το defactinib σε 29 ασθενείς.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι οι όγκοι συρρικνώθηκαν σημαντικά στο 45% των ασθενών που έλαβαν το νέο συνδυασμό φαρμάκων ο οποίος αποδείχθηκε σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματικός από την αμέσως επόμενη καλύτερη θεραπεία με το trametinib που έχει ποσοστό ανταπόκρισης 26%. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα (60%) σε ασθενείς με την μετάλλαξη KRAS. Σχεδόν το ένα τρίτο (29%) των ασθενών που δεν έφεραν τη μετάλλαξη είχε ενθαρρυντική ανταπόκριση, η οποία αποτελεί βελτίωση σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία.

Όλες οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή είχαν χαμηλού βαθμού ορώδη καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος τείνει να προσβάλλει νεότερες γυναίκες.

«Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι φανταστικά νέα για τις γυναίκες με χαμηλού βαθμού ορώδη καρκίνο των ωοθηκών, υποδεικνύοντας μια πολύ πιο αποτελεσματική επιλογή από τις τρέχουσες θεραπείες», δήλωσε η Δρ. Σουσάνα Μπάνιρτζι, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

Η αβουτομετινίμπη (avutometinib) είναι ένας διπλός αναστολέας των RAF και MEK, ένας τύπος στοχευμένου φαρμάκου που εμποδίζει ορισμένες πρωτεΐνες που συμβάλλουν στον έλεγχο της ανάπτυξης και της επιβίωσης του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το φάρμακο μπορεί να καταστεί αναποτελεσματικό με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι όγκοι αναπτύσσουν αντίσταση στη θεραπεία. Ωστόσο, όταν συνδυάζεται με το defactinib – το οποίο καταπολεμά μια πρωτεΐνη που ενθαρρύνει την αντίσταση στα φάρμακα – η αβουτομετινίμπη λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Ο συνδυασμός φαρμάκων είναι πάνω από τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικός από ό,τι η αβουτομετινίμπη μόνη της.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς ζουν κατά μέσο όρο 23 μήνες μετά τη θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων πριν από την εξέλιξη του καρκίνου τους.

«Ο χαμηλού βαθμού ορώδης καρκίνος των ωοθηκών δεν ανταποκρίνεται καλά στις σημερινές εγκεκριμένες θεραπείες, οπότε τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική ανακάλυψη», σημείωσε η Μπάνιρτζι. Δήλωσε τέλος πως ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν στο να γίνει ο συνδυασμός φαρμάκων «πρότυπο φροντίδας για τις γυναίκες».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Πηγή: Guardian, onmed