Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε με στοιχεία πως η διατροφή μας επηρεάζει τον οργανισμό μας σε μεγάλο βαθμό. Συνδέεται με πλήθος ασθενειών και είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 30% των πρόωρων θανάτων.
Διεθνής μελέτη με ερευνητές από Αυστραλία και Κίνα συνδέει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου με τη μακροχρόνια κατανάλωση λιπαρών. Η έρευνα που διήρκησε 30 εβδομάδες είχε ως σκοπό να δείξει πως τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλό μας και να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες και όχι μόνο.
Βρήκαν λοιπόν πως όσοι έτρωγαν τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, μετά από 30 εβδομάδες παρουσίασαν αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση της γνωστικής τους ικανότητας, ανέπτυξαν άγχος και εμφάνισαν σημάδια ήπιας κατάθλιψης.
Ενώ όσοι ήδη είχαν κάποια νευρολογική ασθένεια, η κατάστασή τους επιδεινώθηκε.
«Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας ψυχιατρικές διαταραχές και την γνωστική εξασθένιση», υποστηρίζουν στη παρουσίαση τους οι ερευνητές και μιλούν για εκτόξευση των ασθενών με Αλτσχάιμερ μέχρι το 2050.
«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου 55% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, με τον διαβήτη να διπλασιάζει αυτόν τον κίνδυνο» λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές πίσω από την μελέτη. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την σημασία αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Συστήνουν την μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων φαγητών, του junk food, καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και γυμναστική που καίει λίπος τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.