Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαχείριση του διαβήτη σας νωρίτερα, γεγονός που μειώνει τις επιπλοκές.
Διαβάστε παρακάτω για να δείτε μερικά ασυνήθιστα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη:
1. Περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή ασθένειας των ούλων. Είναι πιο συχνή και σοβαρή σε άτομα με διαβήτη. Η ασθένεια των ούλων τυπικά εξελίσσεται γρήγορα σε άτομα με διαβήτη.
Η σχέση μεταξύ διαβήτη και περιοδοντίτιδας φαίνεται να είναι αμφίδρομη: Ο διαβήτης μπορεί να επιδεινώσει την περιοδοντίτιδα και, ομοίως, η περιοδοντίτιδα είναι παράγοντας κινδύνου για υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία), καθοριστικό παράγοντα του διαβήτη. Έρευνες έχουν συνδέσει την περιοδοντίτιδα με τα υψηλά επίπεδα A1C, του δείκτη για το επίπεδο του μέσου σακχάρου στο αίμα τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Η χρόνια φλεγμονή είναι κοινή με τον διαβήτη και την περιοδοντίτιδα. Τα άτομα με τις δύο ασθένειες έχουν υψηλότερους δείκτες φλεγμονής από άλλους. Η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα οστά που στηρίζουν τα δόντια σας, γεγονός που προκαλεί χαλάρωση ή πτώση τους.
2. Δερματικές αλλαγές
Ορισμένες δερματικές παθήσεις μπορεί να είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια του διαβήτη. Για παράδειγμα, η μέλαινα (ή μελανίζουσα) ακάνθωση (acanthosis nigricans) είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται με ένα βελούδινο, σκούρο και συχνά παχύ μπάλωμα στο δέρμα.
Το εξάνθημα από μέλαινα ακάνθωση αναπτύσσεται συνήθως στις πτυχές του δέρματος, όπως:
- μασχάλη
- αυχένας
- αγκώνες
- πέλματα
- βουβωνική περιοχή
- χέρια
- γόνατα
Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσουν μέλαινα ακάνθωση. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στην μεταφορά της γλυκόζης (σάκχαρο στο αίμα) στα κύτταρα για ενέργεια. Τα κύτταρα στους διαβητικούς αντιστέκονται στην ινσουλίνη. Σε απάντηση, το σώμα παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης είναι σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη, πρόδρομος του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2.
3. Συχνές λοιμώξεις
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και υποβαθμίζουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχετε συχνές βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις.
Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τους θύλακες των μαλλιών και τα νύχια σας. Μερικοί αναπτύσσουν μολυσμένα εξογκώματα στα βλέφαρα. Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο είναι μερικές από τις πιο κοινές βακτηριακές λοιμώξεις. Μπορεί να εμφανιστούν μυκητιασικές λοιμώξεις που προκαλούνται από μύκητα Candida (ένας τύπος ζύμης). Οι κοινές μυκητιασικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν το “πόδι του αθλητή”, τη δακτυλίτιδα και τις κολπικές μολύνσεις ζύμης.
Το ουροποιητικό σύστημα είναι ένα κοινό σημείο για λοιμώξεις. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα σας σε βαθμό που η κύστη σας να μην αδειάζει πλέον.
4. Αλλαγές στην όραση
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές στην όρασή σας. Η περίσσεια ζάχαρης καταστρέφει τα μικρά αγγεία στο μάτι και προκαλεί αλλαγές στο υγρό, επηρεάζοντας το πόσο καθαρή είναι η όρασή σας. Μερικές από τις πρώτες αλλαγές στην όραση μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, προβλήματα στην ανάγνωση και μυωπία. Οι αλλαγές στην όραση μπορεί να επιδεινωθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν. Μπορεί να δείτε βλέπετε μπροστά στα μάτια σας κάτι σαν αιωρούμενα σημάδια ή ραβδώσεις.
5. Αλλαγές στην ακοή
Ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Το μακροχρόνια υψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του εσωτερικού αυτιού. Το μακροχρόνιο χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τον τρόπο με τον οποίο το εσωτερικό αυτί σας στέλνει νευρικά σήματα στον εγκέφαλο.
6. “Φρουτώδης” οσμή αναπνοής
Η φρουτώδης αναπνοή είναι ένα κοινό σύμπτωμα της διαβητικής κετοξέωσης (DKA), μιας επιπλοκής του διαβήτη. Ο κίνδυνος για DKA αυξάνεται εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρά σας. Χωρίς γλυκόζη, το ήπαρ διασπά το λίπος για ενέργεια.
Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει κετόνες, ένα οξύ. Οι κετόνες αυξάνουν την οξύτητα του αίματος, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η ακετόνη είναι μια κετόνη που προκαλεί φρουτώδη αναπνοή σε άτομα με DKA.
7. Αλλαγές στη διάθεση
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να συμβούν με τον διαβήτη, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2017 έδειξε ότι οι αλλαγές σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα προκάλεσαν αγχώδεις και καταθλιπτικές τάσεις σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής και της εστίασης.
8. Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα (διαβητική νευροπάθεια), προκαλώντας αίσθηση σαν μυρμήγκιασμα και μούδιασμα. Τα νεύρα στέλνουν μηνύματα στα διάφορα μέρη του σώματος, “λέγοντάς τους” πώς να αισθάνονται ή να κινούνται.
Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα σας στέλνουν και λαμβάνουν αυτά τα μηνύματα. Για παράδειγμα, η περιφερική νευροπάθεια συνήθως προκαλεί μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια, τα πόδια, τα δάχτυλα και τα πέλματα.
Πηγή: health.com