Πε. Δεκ 19th, 2024

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και σίγουρα θα εκπλήξετε την οικογένεια

Συστατικά

Για το ρολό

2 κιλά χοιρινό λαιμό, ανοιγμένο για ρολό

1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

½ κ.γ. μπούκοβο, γλυκό

2 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

150 γρ. γκούντα, σε φέτες

100 γρ. μπέικον, σε φέτες

αλάτι

πιπέρι

Για τη σάλτσα gravy

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο

1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι γ.ο.χ.

1-2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire

50 γρ. κόκκινο κρασί

1 κύβο κότας

500 γρ. νερό

Για τις πατάτες baby

1 κιλό πατάτες baby

2 σκ. σκόρδο

1 κύβο κότας

1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

50 γρ. ελαιόλαδο

3 γρ. θυμάρι, φρέσκο

40 γρ. μέλι

60 γρ. μουστάρδα, απαλή

200 γρ. νερό

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα gravy

Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σκόρδο στη μέση, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο, και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.

Σβήνουμε με τη σάλτσα Worcestershire και το κρασί, και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού.

Προσθέτουμε τον κύβο και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και βράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σουρώνουμε τη σάλτσα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε στην άκρη.

Για τις πατάτες

Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το σκόρδο, τον κύβο, τη ρίγανη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και τις ρίχνουμε σε ένα ταψί.

Προσθέτουμε τη μαρινάδα και το νερό, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45-60 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε τις πατάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια ή το προσθέτουμε ολόκληρο στην πιατέλα.

Σερβίρουμε με τη σάλτσα gravy.

ΠΗΓΗ akispetretzikis