Μπιφτέκια λαχανικών, μία νόστιμη, εύκολη και γρήγορη συνταγή του Άκη Πετρετζίκηςπου αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και μπορείτε να τα φτιάξετε τώρα την Σαρακοστή, αλλά και όχι… μόνο!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 μελιτζάνα
- 2 κρεμμύδια
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κολοκυθάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 2 καρότα
- 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. μανιτάρια champignon
- Αλάτι
- 2 κ.σ. κέτσαπ
- 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 1 κ.σ. δυόσμο
Για το σερβίρισμα
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- αλάτι
- 300 γρ. άγριο ρύζι, βρασμένο
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο.
Στον πολυκόφτη βάζουμε τη μελιτζάνα σε κομμάτια, τη χτυπάμε να γίνει πολύ μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Πολτοποιούμε με τον ίδιο τρόπο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα κολοκυθάκια, την κόκκινη πιπεριά και τα καρότα.
Βάζουμε στον πολυκόφτη και τα μανιτάρια, τα βάζουμε στο τηγάνι, και προσθέτουμε τη νοστιμιά. Σοτάρουμε για να χάσουν την υγρασία τους για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Προσθέτουμε στα λαχανικά την κέτσαπ, το σιμιγδάλι, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Πλάθουμε σε 8 μπιφτέκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Τοποθετούμε πάλι το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Στον πολυκόφτη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, τη νοστιμιά και τα χτυπάμε καλά. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε με δυόσμο και ρίγανη.
ΠΗΓΗ akispetretzikis