Χάρη στην ιατροδικαστική επιστήμη και έρευνα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξιχνιάσουν μια δολοφονία που έγινε πριν από 700 χρόνια και μάλιστα με αρκετές λεπτομέρειες.
Το 2006, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στην εκκλησία του Αγίου Βλασσίου στο Σιτίγκλιο της Ιταλίας, τον τάφο ενός βαριά τραυματισμένου άνδρα. Τα ευρήματα τους εντυπωσίασαν και από μια πρόχειρη έρευνα, αντιλήφθηκαν πως ο νεκρός είχε σκοτωθεί με έναν πολύ βάναυσο τρόπο.
Η αρχική ανάλυση δημοσιεύτηκε μετά από δυο χρόνια, επρόκειτο για έναν άνδρα που είχε μεγάλη επιρροή στην τοπική κοινωνία, λόγω της περίοπτης θέσης στην οποία είχε ταφεί. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science, έφερε στο φως ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Κι αυτό ήταν ότι ήταν ένα έγκλημα που είχε δόλο.
«Η βαρβαρότητα των τραυμάτων δείχνει ότι η δολοφονία μπορεί να ήταν μια περίπτωση ωμής βίας από τον δράστη. Αυτό υποδηλώνει ότι είχε ισχυρό κίνητρο για να θέλει το θάνατο του νεαρού άντρα» δήλωσε στο Live Science η Dr. Chiara Tesi, ανθρωπολόγος στο Κέντρο Οστεοαρχαιολογίας και Παλαιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Ινσούρμπια στην Ιταλία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το πιο πιθανό είναι πως ο άνδρας αιφνιδιάστηκε και δεν ήταν σε θέση να προστατέψει το κεφάλι του.
Η έρευνα των ιατροδικαστών έγινε με την ανάλυση των υπολειμμάτων του σκελετού του θύματος της δολοφονίας, με τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν να είναι οι πιο σύγχρονες. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν το κατά πόσο οι τραυματισμοί επηρέασαν του ιστούς του προσώπου του άτυχου άνδρα. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να κάνουν μια αναπαράσταση του κρανίου του, για το οποίο επιστράτευσαν ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μικροσκόπιο, λίγο πριν προσθέσουν μια λεπίδα για να κάνουν αναπαράσταση των τεσσάρων χτυπημάτων που δέχθηκε.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να ανακαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τα τραύματα, αλλά και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το θύμα. «Το να βλέπεις το πρόσωπο και τα μάτια ενός νεαρού άντρα είναι σίγουρα πιο συναισθηματικό από το να κοιτάς απλά ένα κρανίο» κατέληξε η Dr. Chiara Tesi στο Live Science.
ΠΗΓΗ e-daily