Τε. Δεκ 18th, 2024

Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εμμηνορροϊκού κύκλου σας και της όρεξής σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτές τις αλλαγές.

Αυτό το άρθρο περιγράφει την επιστήμη πίσω από τις διακυμάνσεις της όρεξης κατά τη διάρκεια της περιόδου και παρέχει πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση της διατροφικής ισορροπίας.

Γιατί αλλάζει η όρεξή σας κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος περιλαμβάνει ορμονικές διακυμάνσεις, που επηρεάζουν άμεσα την όρεξη. Δείτε πώς λειτουργεί:

Ορμονικές αλλαγές

  • Οιστρογόνα: Κατά το πρώτο μισό του κύκλου τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να καταστείλει την όρεξη.
  • Προγεστερόνη: Στο δεύτερο μισό η προγεστερόνη αυξάνεται, συχνά διεγείροντας την πείνα.
  • Σεροτονίνη: Η σεροτονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, πέφτει πριν από την έμμηνο ρύση, αυξάνοντας την επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης.

Μεταβολικές αλλαγές: Το πρώτο μισό της περιόδου αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματος, οδηγώντας σε αυξημένη πείνα, καθώς ο μεταβολισμός σας επιταχύνεται ελαφρώς.

Συναισθηματικοί παράγοντες: Τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, όπως οι εναλλαγές της διάθεσης και η ευερεθιστότητα, μπορεί να οδηγήσουν το συναισθηματική σίτιση ως μια μορφή ανακούφισης.

Συνήθεις λιγούρες στην περίοδο και τι σημαίνουν

Πολλές γυναίκες βιώνουν συγκεκριμένες λιγούρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Να γιατί:

  • Σοκολάτα: Περιέχει μαγνήσιο και ενώσεις, που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης.
  • Υδατάνθρακες: Γρήγορη πηγή ενέργειας και ενισχυτικό σεροτονίνης.
  • Αλμυρά σνακ: Η προσπάθεια του σώματος να εξισορροπήσει τα κυμαινόμενα επίπεδα νατρίου και την κατακράτηση νερού.
  • Λίπη: Ικανοποιητικά και ανακουφιστικά, συχνά συνδέονται με ορμονικές αντιδράσεις.

Πώς να διαχειριστείτε τις αλλαγές της όρεξης κατά τη διάρκεια της περιόδου

Η διαχείριση των αλλαγών της όρεξης δεν σημαίνει ότι αγνοείτε την πείνα ή τις λιγούρες σας. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές:

  • Σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Επιλέξτε σνακ όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα ή γιαούρτι, για να ικανοποιήσετε την πείνα σας, αλλά παρέχοντας θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας.
  • Μείνετε ενυδατωμένες: Μερικές φορές, η δίψα μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν πείνα. Το να πίνετε αρκετό νερό βοηθά στη διαχείριση του φουσκώματος και μειώνει τα ψευδή σήματα πείνας.
  • Ισορροπημένα γεύματα: Συμπεριλάβετε σύνθετους υδατάνθρακες, άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά στα γεύματά σας για να σταθεροποιήσετε το σάκχαρο στο αίμα και να περιορίσετε τις λιγούρες.
  • Ενσυνείδητη σίτιση: Εστιάστε στο να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά, για να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  • Μαγνήσιο και Ωμέγα-3: Τροφές όπως το σπανάκι, τα αμύγδαλα και τα ψάρια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των εναλλαγών της διάθεσης και της έντονης λιγούρας.

Πότε να μιλήσετε με γυναικολόγο

Οι αλλαγές στην όρεξη κατά την φάση της περιόδου είναι συνήθεις, αλλά η υπερβολική πείνα, οι ακραίες λιγούρες και η συναισθηματική σίτιση μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτούν άλλα προβλήματα, όπως:

  • Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή: Οι έντονες αλλαγές στη διάθεση και οι αλλαγές της όρεξης μπορεί να χρήζουν ιατρικής φροντίδας.
  • Ορμονικές ανισορροπίες: Οι επίμονες ανωμαλίες στην όρεξη θα μπορούσαν να υποδηλώνουν προβλήματα θυρεοειδούς ή ορμονικά.

Συμβουλευτείτε τον/τη γυναικολόγο σας, εάν αυτά τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή.

ΠΗΓΗ onmed