Πε. Δεκ 19th, 2024

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, υπάρχει το ίδιο δίλημμα, “Να φάω μελομακάρονο, κουραμπιέ ή δίπλα;”. Τι να επιλέξεις σύμφωνα με την ειδικό.

Έχεις κάνει μια προσπάθεια την προηγούμενη περίοδο και τώρα έρχεσαι αντιμέτωπος-η με τα κιλά των εορτών. Βασικά, ταράζεσαι και μόνο που σκέφτεσαι το ανέβασμα στη ζυγαριά 2-3 ημέρες μετά την πρωτοχρονιά και εκείνη τη στιγμή μετανιώνεις για κάθε χριστουγεννιάτικο γλυκό που έφαγες. Όμως, δεν γίνεται να περάσουν αυτές οι εορταστικές ημέρες, τα τραπέζια που θα κάνεις ή θα σε καλέσουν και να μην φας κάτι από αυτές τις 3 χριστουγεννιάτικες, γλυκιές αμαρτίες. Τι είναι, όμως, καλύτερο να επιλέξεις;

“Αρχικά, να σου υπενθυμίσω ξανά, πως δεν πρέπει να κάνεις υπερβολές. Από όλα θα φας, αλλά με μέτρο. Έτσι και στα γλυκά”, τονίζει η ειδικός.

Προσπάθησε να φας μικρή ποσότητα (1 τεμάχιο τη φορά είναι αρκετό), ενώ δεν είναι ανάγκη να τρως και κάθε μέρα. Είπαμε, θέλουμε υγιές σώμα, θέλουμε αδύνατο σώμα, θέλουμε να φάμε από όλα, αλλά δεν είναι ανάγκη να το παρακάνουμε. 

Μελομακάρονο, κουραμπιές ή δίπλες;

Πρώτον, ας σκεφτούμε από τι υλικά φτιάχνεται το καθένα και με ποιο τρόπο παρασκευάζεται. Η δίπλα, σε αντίθεση με τα άλλα δύο, τηγανίζεται. Οπότε, παραβλέπω τις θερμίδες που μου δίνει και δεν την επιλέγω.

Δεύτερον, σύγκρινε το μελομακάρονο με κουραμπιέ. “Το πρώτο, φτιάχνεται με μέλι και ελαιόλαδο, ενώ το δεύτερο με βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Ποιο είναι το καλύτερο; Μα φυσικά, το μελομακάρονο που έχει μέλι αντί ζάχαρης”, εξηγεί η ειδικός! Και για του λόγου το αληθές, δες και τις θερμίδες.

  • Μελομακάρονο  165 θερμίδες/τεμάχιο
  • Κουραμπιές  237 θερμίδες/τεμάχιο
  • Δίπλες 145 θερμίδες/τεμάχιο

Από τη Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Fb: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη 

ΠΗΓΗ shape