Πε. Δεκ 19th, 2024

Το Ατζέμ πιλάφι είναι διάσημο πιάτο από την Περσία καθώς «Ατζέμ» αποκαλούνταν οι Πέρσες από τους Τούρκους. Πρόκειται για ρύζι μαγειρεμένο στον ζωμό του αρνιού μαζί με το ψαχνό του! 

Συστατικά

300 γρ. ρύζι καρολίνα

900 γρ. αρνίσιο μπούτι, χωρίς κόκκαλο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

5 κόκκους μπαχάρι

1 στικ κανέλας

3 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. κύμινο

⅓ κ.γ. μπούκοβο

80 γρ. λευκό κρασί

1.100 γρ. νερό

50 γρ. βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει. 

Κόβουμε το αρνί σε μια επιφάνεια κοπής σε μεγάλα κομμάτια πάχους 5 εκ.  

Ρίχνουμε στη χύτρα το μισό ελαιόλαδο, το αρνί, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. 

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι σε μια άλλη επιφάνεια κοπής και το προσθέτουμε. 

Λιώνουμε το σκόρδο με την πλαϊνή πλευρά ενός μαχαιριού και το ρίχνουμε και αυτό στη χύτρα. 

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά. 

Προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το κύμινο και το μπούκοβο, και ανακατεύουμε. 

Σβήνουμε με το κρασί και 500 γρ. νερό, και ανακατεύουμε. 

Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3 και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να εμφανιστεί η κίτρινη ένδειξη. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα, και από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη βράζουμε για 40 λεπτά. 

Αποσυμπιέζουμε με προσοχή και ανοίγουμε το καπάκι της χύτρας. 

Μεταφέρουμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη. 

Αφαιρούμε τους κόκκους από το μπαχάρι, το στικ κανέλας και τα φύλλα δάφνης από τη χύτρα. 

Ρίχνουμε στη χύτρα το υπόλοιπο νερό και το ρύζι, και ανακατεύουμε. 

Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά (χωρίς καπάκι) μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει όλη την υγρασία. 

Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά.  

Ρίχνουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. 

Μεταφέρουμε το πιλάφι σε μια πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω το κρέας. 

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

ΠΗΓΗ akispetretzikis